Áruházak Facebook Instagram Youtube Üzenet

Mozgáskorlátozottakat és családosokat segítő, speciális bevásárlókocsikat vezet be az Auchan

Aktív kerekesszékes bevásárlókocsit, ikerüléses bevásárlókocsit és bevásárló mopedet üzemeltet mostantól országszerte az áruházlánc.

Országszerte, mind a 19 Auchan áruházban speciális, aktív kerekesszékhez csatolható, valamint egyszerre két kisgyermek szállítását is biztosító bevásárlókocsikkal segíti mostantól a mozgáskorlátozott illetve családos vásárlók mindennapjait az Auchan. A vásárlói visszajelzéseket figyelembe véve minden egységében elektromos mopedet is biztosít a kereskedelmi lánc, amely mozgássérült, idős, vagy túlsúlyos emberek, akár várandós kismamák segítségére is lehet a bevásárlás során. Az Esélyegyenlőségi Világnap alkalmából a segítőkutyák világát bemutató kiállítás nyílt a budaörsi Auchan áruházban. 

„Az Auchan Retail Magyarország mindig is törekedett az esélyegyenlőség biztosítására, mind vásárlói, mind munkatársai számára. A Magyarországon jelen lévő nagyvállalatok közül az elsők között csatlakoztunk a Nyitottak Vagyunk kezdeményezéshez, még évekkel ezelőtt. A közelmúltban kismama és kispapa programot indítottunk a gyermekvállalás után a munka világába visszatérő munkatársaink számára, és számos integrációs programmal segítjük megváltozott munkaképességű kollégáinkat, akiknek száma megközelíti a 400 főt” – mondta el az esemény kapcsán Gál Judit, az Auchan Magyarország Kft. kommunikációs igazgatója.

A vállalat 2010 óta tudatosan foglalkoztat megváltozott munkaképességű munkatársakat, 2015-ben esélyegyenlőségi tervet tett közzé, 2016-ban pedig negyedik alkalommal nyerte el a Fogyatékosság-barát Munkahely címét újabb két évre. Az Auchan az Ifjúságért Alapítványon keresztül évről évre hazai civil szervezetek társadalmi célú projektjeit támogatja az áruházlánc, a 2016-os pályázaton közel 20 000 euróval támogatta 20 magyarországi projekt megvalósulását.

A vállalat a speciális segítséget igénylő vásárlóinak is kiemelt figyelmet szentel. A babakocsival vagy kerekesszékkel érkezőket például kiszélesített pénztárak várják. Számos speciális eszköz, mint a három éve bevezetett Angelman-, vagy Down-szindrómás gyermekek számára kifejlesztett, speciális bevásárlókocsik már elérhetőek voltak az Auchan hipermarketiben. Emellett a vak és gyengén látó vásárlók számára a biztonsági szolgálat munkatársai kérésre kíséretet biztosítanak. Tavaly ősszel pedig az Auchan Magyarország elindította online áruházát, amely különösen azon vásárlóknak jelent segítséget, akik nehezen hagyják el otthonukat, így kényelmesebb számukra, ha ott veszik át a megrendelt termékeket.

2014-ben az országban elsőként budaörsi áruházában elindult egy olyan speciális, elektromos bevásárló moped tesztelése, amellyel a mozgási nehézségekkel küzdő vásárlók, akár idősek, akár kismamák könnyedén intézhetik a napi bevásárlást. A pozitív visszajelzések alapján a vállalat úgy döntött, 2017. májusától mind a 19 magyarországi áruházában, a hazai kiskereskedelemben egyedülálló módon bevezeti az innovatív járművet.

Idén májustól a mozgáskorlátozott vásárlók segítésére az Auchan egy könnyen használható, aktív kerekesszékhez közvetlenül csatolható bevásárlókocsit is bevezet minden áruházában.

Gondoltak a több kisgyermekkel érkező családokra is, hiszen idén májustól a már említett újításokon felül olyan bevásárlókocsit is igénybe vehetnek a vásárlók, amelybe egyszerre két, három év alatti gyermek is ültethető. Ez különösen az ikrekkel érkező családok számára nagy segítség.

A három új eszköz, az elektromos moped és a két új bevásárlókocsi bevezetése összesen 20 millió forintos beruházást jelent a vállalatnak.

„Folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, amelyekkel könnyebbé és kényelmesebbé tehetjük vásárlóink mindennapjait, különös tekintettel azokra, akik családi vagy egészségügyi helyzetük miatt külön odafigyelést igényelnek. Ezért kértük egy tapasztalati szakértő segítségét a most bevezetett, speciális bevásárlókocsik bevezetéséhez, és ezért kerestünk megoldást az egyik ikreket nevelő kolléganőnk felvetésére, akinek gondot okozott kisgyermekeivel egyszerre intézni a bevásárlást. Biztosak vagyunk benne, hogy a mostani, 20 millió forintos befektetéssel nagyon sok vásárlónknak segíthetünk” – összegezte a beruházás jelentőségét Bócsi Rita, az Auchan Magyarország Kft. foglalkoztatásért felelős HR-vezetője.

Az Esélyegyenlőségi Világnap alkalmából a NEO Magyar Segítőkutya Egyesület gondozásában a segítőkutyák tevékenységét bemutató fotókiállítás nyílt a budaörsi Auchan áruházban, amely egy hónapon keresztül, ingyenesen megtekinthető az áruház üzletsorán, ezután pedig országos körútra indul, hogy az áruházlánc vidéki vásárlói is megtekinthessék.

„Nagyon fontosnak tartunk minden olyan kezdeményezést és lehetőséget, amivel felhívhatjuk a társadalom figyelmét az akadálymentesítési eszközökre és ezek fontosságára. Ezért a most nyíló kiállításunkon például QR-kódokkal is elérhetőek az akadálymentesített tartalmak, audionarráció és könnyen érthető szöveg segíti a látogatókat” – mondta el a kiállítás kapcsán Mányik Richárd, a Neo Magyar Segítőkutya Egyesület elnöke.